Eten
Vertrek niet op een lege maag maar eet een lichte maaltijd van tevoren zoals een belegd broodje of een pasta. Dit is licht verteerbaar en de maaltijd die je tijdens je vlucht krijgt, kan soms niet bevallen of is soms niet genoeg om de honger te stillen.
Drinken
Drink veel water; water blijft het beste middel tegen uitdroging. De lucht in een vliegtuig is al droog genoeg dus drink veel. Sap en fris kan dan wel lekkerder zijn maar je krijgt hier uiteindelijk alleen maar meer dorst van. Koffie wordt afgeraden, aangezien koffie het lichaam uitdroogt. Ook worden alcoholische drankjes afgeraden, dit heeft namelijk dezelfde gevolgen als koffie. Het is niet erg om één wijntje of biertje te drinken als dat helpt om je vliegangst te overwinnen maar overmatig gebruik is alleen maar schadelijk. Het wordt aangeraden om altijd een flesje water in het vliegtuig te hebben bij je handbagage. Deze kun je gewoon kopen na de douane en daarmee ben je niet afhankelijk van wanneer de stewardessen langskomen.

Kleding
Tijdens het vliegen is het heerlijk om comfortabele kleding aan te hebben. Voornamelijk met lange vluchten is een extra dikke trui ook heerlijk. Het kan namelijk koud zijn tijdens de vlucht en dan is het fijn dat je niet in een shirtje met korte mouwen zit. Bij warmte tijdens een vlucht is het prettig als je meerdere laagjes aan hebt en deze kunt uitrekken.
Veel mensen krijgen last van vocht en opgezette voeten tijdens het vliegen. Het beste is veel drinken maar daarnaast kun je ook compressiesokken dragen. Deze sokken zorgen voor een goede doorbloeding van de onderbenen en maakt de kans op trombose kleiner.
Slapen
Veel mensen gaan tijdens de vlucht even slapen. Om beter te slapen is een nekkussen een aanrader, zeker als je in het midden van het vliegtuig zit en nergens tegenaan kunt leunen. Ook word je niet wakker met een stijve nek waar je de rest van de vakantie nog last van hebt. Bij veel vliegmaatschappijen ligt er niet meer standaard een reisdeken op je stoel, neem die zelf mee als je hier behoefte aan hebt. Om de medepassagiers en motoren niet meer te horen zijn oordopjes de ideale oplossing. Een slaapmasker is fijn tegen het licht van die buurman naast je met dat lampje.
Bagage halen
Na een lange vlucht wil je meestal zo snel mogelijk van de luchthaven af en naar je eindbestemming toe. Je hebt dan geen zin om nog lange tijd bij de bagageband te wachten en te dringen, steeds maar oplettend of jouw koffer al om de bocht verschijnt. Hier is een oplossing voor gevonden: de Easy2Pick luggage finder. Ga rustig in een hoekje staan of op een bankje zitten, want wanneer jouw koffer zich binnen een straal van 50 meter van jou bevindt, gaat je sleutelhanger piepen en weet je dat het tijd is om je naar de bagageband te begeven. (De Easy2Pick Luggage Finder bestaat uit een elektronisch bagagelabel met een ingebouwde draadloze zender en een draadloze sleutelhanger die de zending kan ontvangen. Een long life batterij wordt meegeleverd en het bagagelabel voldoet aan TSA regelementen.)
Jetlag
Waar we bij een verre reis veel last van hebben is tijdsverschil. Bij vliegen zowel naar het oosten als naar het westen, gaan we al snel naar een andere tijdzone. Zodra je richting het oosten gaat wordt de dag korter en dan moet je je horloge vooruit draaien om de plaatselijke tijd op je horloge te zien. Terwijl als je naar het westen vliegt de dag alleen maar langer duurt; je moet dan ook je horloge terugdraaien. Driekwart van de reizigers heeft last van een jetlag, maar bij iedereen is dit anders. En over het algemeen geldt: hoe ouder, hoe minder last. De gemiddelde aanpassingsperiode wordt geschat op één dag per tijdzone. Het beste is dat als je op een plek aankomt waar tijdsverschil plaatsvindt, je je zo snel mogelijk aanpast. Verander direct je horloge, eet op de plaatselijke tijden en neem het plaatselijke slaapritme aan.
Uiteindelijk voel je je toch vaak vermoeid na een lange vlucht, maar met deze voorbereidingen kun je je reis wel aangenamer maken.
Bron