Lange wachtrijen bij controle Schiphol
Vliegtuigpassagiers krijgen deze zomer te maken met lange wachtrijen omdat Schiphol nog altijd niet klaar is met het nieuwe beveiligingssysteem.
Volgens de planning die aan de aannemers is verstrekt en door De Telegraaf is ingezien, had de bouwkundige oplevering van het project op 15 april plaats moeten vinden. Er wordt echter nog volop verbouwd. Volgens een woordvoerder van Schiphol wordt het nieuwe systeem ‘volgens planning’ op 3 juni opgeleverd.
Hoewel nog niet alle werkzaamheden klaar zullen zijn, is er volgens de luchthaven ‘geen sprake van vertraging.’ Schiphol had echter 7 weken in de planning opgenomen om de nieuwe beveiligingscontrole te testen en het personeel in te werken zonder bouwvakkers over de vloer. Die tijd is er nu niet meer.
‘Schiphol dreigt zo lek als een mandje te worden en is daarmee 20 jaar terug in de tijd beland’, zo stellen betrokkenen bij de bouw tegenover De Telegraaf. ‘De vraag is hoe de zomerpiek opgevangen gaat worden zonder dat het nieuwe beveiligingssysteem getest is.’ Een woordvoerder van Schiphol geeft geen inzicht hoe de luchthaven de veiligheid vanaf 3 juni zal waarborgen.
Vanaf dat moment moeten ook de reizigers van buiten Europa door een centrale beveiliging. Voor de passagiers binnen Europa is dit al vanaf januari het geval. Ook daar heeft Schiphol te maken met vertraging in de oplevering, waardoor er nog steeds sprake is van rijen. De bedoeling van het project was juist om de reizigers juist sneller te helpen.
Het beveiligingsproject sleept zich al een aantal jaren voort door het gebrek aan ervaring in de bouw bij de projectleiding. Volgens nauw betrokkenen is Schiphol onvoorbereid begonnen en is er pas een half jaar geleden nagedacht over de praktische gevolgen voor bijvoorbeeld personeel.
Op sommige onderdelen kan de vertraging straks oplopen naar enkele maanden, zo stellen ingewijden. Onlangs trokken de vakbonden al aan de bel over de veiligheid rondom Schiphol, vanwege bezuinigingen op het personeel. Door het nieuwe centrale systeem zou er minder personeel nodig zijn, maar omdat dit niet optimaal functioneert blijven er extra handen nodig.
Bron