Zo omzeil je lange rijen op Schiphol
Geplaatst: 03 mei 2017 21:51

Ga met Japanners in de rij staan en neem eens wat vaker vertrekhal 1a. Met deze acht tips kun je lange wachtrijen op Schiphol omzeilen. Goed voor je tijd én hart.
Het is deze meivakantie razend druk op Schiphol. Ook al belooft de luchthaven beterschap, wachtrijen zullen nooit helemaal verdwijnen. "Als je gaat vliegen vanaf Schiphol hoort wachten er bij. Leg je daar maar bij neer", stelt Frank Oostdam, directeur van brancheorganisatie ANVR.
Vooral in de periode tussen mei en augustus ontkom je er niet aan. "Had je vroeger een paar drukke dagen, nu heeft Schiphol honderd drukke dagen met spitsuur. We vliegen meer en daar horen rijen bij. Het is soms even doorbijten." Dat Schiphol komende zomer extra personeel inzet, gaat zeker schelen, denkt Oostdam. Want 'de grootste oorzaak van lange wachtrijen is te weinig personeel'.
Acht tips
Hoe hou je de wachtrijfrustatie zo klein mogelijk? RTL Nieuws vroeg het de ANVR, reisjournalist Klaas-Jan van Woerkom en Schiphol zelf. Zij geven deze 8 tips.
1. Privium service
Reis je veel en geen zin in stress? Denk eens na over de [url=https://www.schiphol.nl/nl/privium/Privium[/url] service. Voor 215 euro per jaar koop je dan het recht op een snelle route. 50.000 mensen maken hier al gebruik van. Met zo'n kaart heb je allerlei voorrechten, vergelijkbaar met als je business class reist. ANVR-directeur Oostdam raadt zeker niet iedereen aan dit te doen. "215 euro is een boel geld en ook op drukke dagen hebben reizigers met zo'n service niet heel veel voordeel."
Klaas-Jan van Woerkom reist veel voor zijn werk en heeft wel zo'n abonnement. "Als je meer dan tien keer per jaar reist, is het een handige service. Ik ben in 5 minuten door een gemiddelde rij heen. Maar als het echt druk is, sta ik ook gewoon een halfuur te wachten."
2. Gebruik de Schiphol-app
Hou de adviestijd van je luchtvaartmaatschappij goed in de gaten. Kom niet eerder of later naar Schiphol dan zij je adviseren. Oostdam adviseert de app van Schiphol te downloaden. "Deze is echt heel handig. De meest actuele tijden, de drukte en belangrijke gegevens zijn continu via de app beschikbaar. Echt heel handig voor de laatste informatie."
3. Denk verder dan Schiphol
Voor verre vliegreizen ben je als reiziger afhankelijk van Schiphol. Maar je kunt ook via de luchthavens in Eindhoven, Rotterdam, Maastricht of Groningen vertrekken. Of kies voor een Duits vliegveld zoals Osnabrück Airport of Düsseldorf . Deze vliegvelden zijn doorgaans een stuk minder druk dan Schiphol, staan bekend voor hun goede infrastructuur en parkeren is vaak veel voordeliger dan op Schiphol.
4. Denk aan je bagage
Een woordvoerder van Schiphol adviseert: "Kies het juiste formaat handbagage. Volg hierbij strikt de regels van je luchtvaartmaatschappij. Let op bij wat je in je handbagage doet. Dus stop er geen vloeistoffen in van meer dan 100 ml en scharen en messen zijn natuurlijk al helemaal taboe."
Vlieg je met Transavia of TU? Volgens reisjournalist Van Woerkom hebben de maatschappijen op parkeerdek 3 een bagage-afgiftepunt.
"Heel handig. Kun je alvast je koffers inchecken."
5. Check thuis in
Check thuis in. Bij bijna iedere luchtvaartmaatschappij kan dit. Dat is sneller en makkelijker voor iedereen. Bij veel maatschappijen kun je al minstens 24 uur van tevoren online inchecken en een stoel uitkiezen. Boardingpass uitprinten en klaar. Handig is om deze ook per mail naar jezelf te sturen, mocht je de instapkaart vergeten of verliezen.
6. Vertrek in de middag
Wat is het minst drukke tijdstip om te vertrekken? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. "Er is vaak geen peil op te trekken", zegt Van Woerkom. "Maar 's middags is het doorgaans wel wat rustiger. De meeste zakenlui zitten dan al in de lucht, want die vertrekken vaak 's ochtends."
En om 5 uur 's ochtends? Oostdam: "Vergis je niet, dan kan het al heel druk zijn. In de meivakantie zagen we ook 's ochtends om 5 uur al lange rijen."
7. Zoek Japanners
Kies de goede rij. Zoek bij voorkeur een rij vol Japanners, adviseert Van Woerkom. "Die zijn gedisciplineerd en gewend om in wachtrijen te staan. Ze zijn ook efficiënt. Zo hebben ze vaak handige reiskleding aan, zoals slippers, en ze hebben hun spulletjes vaak al paraat."
Aansluiten achter mensen met kinderwagens en oudere Amerikanen in trainingspakken is geen aanrader. "Kleine kinderen nemen vaak tijd in beslag. Rijen met gezinnen kun je dus beter links laten liggen. Rijen met veel zakenlui werken doorgaans sneller. Die mensen zijn gewend om te reizen."
8. Neem eens vertrekhal 1a
Als je binnen een Schengenland vliegt, word je meestal in vertrekhal 2 de security ingeduwd. Van Woerkom: "Maar je kunt ook naar de nieuwe tijdelijke vertrekhal, die heet in de volksmond ook wel vetrekhal 1a. Daar kun je ook de security door en die is doorgaans wat rustiger."
Bron : RTL Nieuws