Trombose is een aandoening waarbij zich bloedstolsels in de bloedvaten bevinden. De gevolgen van deze aandoening kunnen gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld:
- een hartinfarct;
- een beroerte;
- diep-veneuze trombose.
Hoe ontstaat trombose?
Een stolsel in een bloedvat ontstaat vaak door een reactie van een beschadiging. Het kan ook ontstaan doordat er onvoldoende bloed doorstroomt. Er kan een stukje van stolsel afbreken en verderop in een kleiner bloedvat vast gaan zitten. Wanneer een bloedstolsel een ader geheel of gedeeltelijk afsluit is er sprake van trombose.
Meest voorkomende oorzaken van een trombose:
- langdurig onbeweeglijk zijn van een arm of been (door bijvoorbeeld gips of lang stilzitten tijdens een (vlieg)reis);
- operaties onder algehele verdoving (narcose);
- ernstig overgewicht;
- ouderdom;
- zwangerschap en kraambed;
- ernstige ziektes, zoals kanker of infecties;
- aangeboren afwijkingen in het stollingssysteem.
Tips ter voorkoming van trombose
Tijdens een (vlieg)reis kun je last krijgen van trombose. Bij een lange reis is er kans dat je bloedstroom belemmerd raakt. Hierdoor is er meer kans op een verhoogde stolbaarheid van het bloed. Met als gevolg dat dit trombose veroorzaakt. Het is daarom handig om een aantal dingen te onthouden voor tijdens het reizen:
- beweeg, houd je kuitspieren, voeten en armen in beweging, beweeg ze elke 2 uur;
- gebruik geen alcohol en koffie;
- gebruik geen slaapmiddelen;
- draag losse kleding en trek eventueel uw schoenen uit;
- draag steunkousen/compressiesokken.
Bij een trombosebeen is de ader in je been beschadigd en kan het bloed minder makkelijk terug naar het hart stromen. Het blijft hangen in je onderbeen en zorgt daardoor voor een zwaar gevoel in je been. Dit kan tot hevige pijn leiden. Een compressiesok zorgt ervoor dat de druk op het onderbeen wordt opgevoerd. Hierdoor kan het bloed wel naar boven stromen. Dit zorgt op deze manier voor verlichting van de pijn. Bovendien krijgt het been zo tijd om te herstellen.

Bron