Bahamas - Het weer kunnen ze niet in de hand houden. Maar voor de rest wordt niets aan boord van de Disney Dream aan het toeval overgelaten. Verslaggeefster Jolanda Janssen stapte aan boord van de nieuwste aanwinst van de Disney Cruise Line en was vier dagen lang in een andere wereld.

Het is middernacht. Vol bewondering kijken we naar het indrukwekkende natuurgeweld buiten. Schitterende bliksemflitsen wisselen elkaar in hoog tempo af. De donder heeft niet eens tijd om het bij te werken. Het dek van ons terrasje komt blank te staan.
We zitten midden op zee, ergens tussen de Bahama’s en Florida en de golven moeten met dit weer behoorlijk tekeer gaan. Maar we merken er niets van. De Disney Dream is met 340 meter langer dan de Eiffeltoren in Parijs hoog is en weegt 130.000 ton, dus die laat zich niet gauw van slag brengen.
Op zondagochtend zagen we het schip voor het eerst, in Port Canaveral in Florida. Groot en imposant, 16 dekken, en tovenaar Mickey uit de film Fantasia die twee bezems de naam van het schip laat schilderen op de achtersteven. Zodra we één voet aan boord zetten, valt onze mond open van verbazing. Niet alleen vanwege het hartelijke: „Welkom familie Janssen!” door een meisje in wit uniform.
Disneyfiguren
We komen in een enorme art deco-lobby, drie verdiepingen hoog, met luxe pluche vloerbedekking, een statige trap met Disney-figuren in de koperen leuning, een enorme kroonluchter waarin 88.680 Swarovski-kristallen zijn verwerkt en een bronzen beeld van Donald Duck als admiraal. Het heeft de uitstraling van zo’n luxe cruiseschip uit de jaren 30, maar dan veel groter. De hele reis zullen hier kinderen in de rij staan voor handtekeningen van Disney-figuren.
We voelden ons een beetje als Alice in Wonderland. Het valt niet mee om uit te leggen wat er allemaal is. Want er is véél. Varen met kapitein Mickey betekent dat er héél goed voor je wordt gezorgd en dat je je, of je nu jong bent of oud, geen moment hoeft te vervelen. En alles is met evenveel zorg en aandacht voor details ingericht en ontworpen.
Er zijn zwembaden, natuurlijk. Een immens theater met 1340 stoelen. Een bioscoop. Twee luxe restaurants (waarvoor je moet bijbetalen, voor de rest is alles behalve alcohol inbegrepen) en een sigaarbar. Drie enorme restaurants, fantasievol ingericht, waar de gasten volgens een rooster eten; het bedienend personeel (afkomstig uit 60 landen) roteert met je mee. Nog een restaurant met buffetten, met heerlijk uitzicht over zee. Een snackbar waar je 24 uur terecht kunt. En het eten is allemaal even lekker. Je kunt ook 24 uur per dag softijs halen. En frisdrank. En koffie.
Entertainment
Er is een crèche voor kinderen tot 3 jaar. Grotere kinderen kunnen terecht in de Oceaneer Club en Lab waar van alles te doen is. Voor tieners van 14 tot 17 is er een speciale ruimte, met videospellen, films en ander hightech entertainment; voor die van 11 tot 13 een coole hang out in een van de schoorstenen.
Volwassenen hebben ook hun eigen plekken, verboden voor onder de achttien: een zwembad en whirlpool en zonnedek, een nachtclub, sportcafé, lounge, nachtclub en champagnebar, een cocktailbar waar iedere avond een andere wereldstad achter de ‘ramen’ opdoemt, plus een ultraluxe spa. Als het hele gezin ’s avonds samen wat wil doen, is er natuurlijk ook een leuke uitgaansgelegenheid.
En dan de hutten. Er zijn standaard binnenhutten van ruim 20 vierkante meter, met een patrijspoort waar via een webcam voor op het schip live te zien is wat er buiten gebeurt. Af en toe komen ook Mickey, Tinkerbell of het zeesterretje uit Finding Nemo voorbij zweven.
In de gangen hangen trouwens ook allerlei schilderijen, tekeningen en andere illustraties die op magische wijze tot leven komen. Net als in het familierestaurant Animators Palace. Maar we waren bij de hutten. De meest luxe is de Concierge Royal Suite, waarin we even een blik mogen werpen. Kost 4357 euro voor drie nachten, maar dan heb je ook wat: een slaapkamer, twee badkamers, een regendouche, woonkamer, eethoek, keuken, walk-in closets en een veranda met whirlpool.
Mickey-zeepjes
Wij zitten ook geweldig, hoor, op het tiende dek. Badkamer, apart toilet, enorm bed, zithoek met bank en een terras. Overal zien we, net als op de rest van het schip, het logo terug dat Mickey moet voorstellen, een rondje met twee oren.
Ongelooflijk, hoe ver alles is doorgevoerd. Het is in het zeepje gedrukt, het is in de lakens geweven, het zit zelfs op de knopjes van de lades van het bureau. Maar we zijn niet zoveel in onze hut. Er is gewoon teveel te doen.
De eerste avond is er een afvaartfeest met Donald en Mickey en Goofy en, noem maar op… Een prachtige 3D show in het theater, met onder meer een zeemeermin die door de lucht zweeft terwijl er zeepbellen door de zaal worden geblazen en vuurwerk als het Beest in een mooie prins verandert en de Beauty in zijn armen kan sluiten. En later is er wéér vuurwerk, buiten, midden op zee.
De volgende ochtend leggen we tussen twee andere cruiseschepen aan in Nassau, de hoofdstad van de Bahama’s. Een belastingvrij paradijs met veel souvenir- en drankwinkels en juweliers. Er zijn allerlei excursies te doen, maar wij eten op een marktje conchfritters, een soort oliebollen met conch, een dier dat in enorme schelpen zit, en gaan daarna internetten in de plaatselijke bibliotheek. Er is wel wifi aan boord, maar ja, geen computer meegesjouwd.
Aquaduck
’s Avonds weer een spetterende show in het theater, en er is ook een piratenfeest op het dek, met ook weer een show waarin het schip gekaapt wordt. De kapitein en andere bemanningsleden zijn vastgebonden op hun stoelen, zien we op een groot filmscherm op de schoorsteen, terwijl Mickey cs op het podium met de boeven vechten. En daarna weer een groot feest, onder leiding van kapitein Jack Sparrow, waarbij iedereen aan het linedancen slaat.
Volgende ochtend: Castaway Cay, dat tot Disney het kocht Gorda Cay heette en zeer geliefd was bij smokkelaars. Je kan er op de foto met Disney-figuren, zwemmen, snorkelen (onder water staat een beeld van Mickey), wandelen, roggen aaien, op een 18+-strand liggen, of eten. En er is natuurlijk altijd ijs en cola.
Terug aan boord gaan we eerst in de Aquaduck, het spektakelstuk van het schip. Op dek 16 stap je in een rubberbootje en via een buizenstelsel knal je naar beneden om op dek 12 drijfnat uit te stappen. Op het 16de dek- fantastisch uitzicht- stappen we in een speciaal tweepersoons rubberbootje.
We schieten door een buis met water, hangen even 50 meter boven zee, dan over het dek, door een schoorsteen, weer over het dek, weer door een schoorsteen, om even later op dek 12 weer drijfnat uit te stappen. We willen nog wel een keer in de rij, maar we moeten nog gauw de whirlpools uitproberen, en de sauna in de spa. Whitlpools, sauna, midgetgolfbaan, de kapper… we hebben geen tijd meer. Het afscheidsfeestje is in de lobby. hebben we geen tijd meer, want ’s avonds is er wéér een schitterende show in het theater. En een afscheidsfeestje in de lobby. ‘Tot gauw’, zeggen Mickey en Minnie. We gaan eerst even uitrusten.
Reiswijzer
De Disney Dream vertrekt van Port Canaveral in Florida. De dichtstbijzijnde luchthaven is in Orlando. Het schip maakt cruises van drie of vier nachten in het Caribisch gebied. Langere cruises zijn er in het Caribisch gebied, de Middellandse Zee, de Mexicaanse Rivièra en Alaska, en transatlantische cruises. Info, reisdata en prijzen: disneycruise.disney.go.com
Disneycruises worden in Nederland aangeboden door Zeetours in Rotterdam (www.zeetours.nl). Een cruise zoals beschreven kost vanaf 400 euro pp (kinderen vanaf 275 euro in de hut van hun ouders), exclusief vliegticket, hotelovernachtingen en transfers. Een achtdaagse cruise over de Middellandse Zee met de Disney Magic kost vanaf 1031 euro pp.
Vloot
In de jaren 80 reisden Mickey, Donald en kornuiten onder licentie van Disney mee met boten van een andere cruisemaatschappij, maar men was niet blij met de kwaliteit van de service en accommodatie en het entertainment. Uiteindelijk bedachten de hoge heren: ,,We hebben verstand van hotels, van eten, drinken, merchandising en entertainment. Waarom zouden we het niet zelf doen?”
In 1998 rolde de Disney Dream van de scheepshelling, een jaar later volgde de Disney Wonder, die allebei 2.700 passagiers kunnen herbergen Ze kregen speciale toestemming om de reddingsboten geel te schilderen, de kleur van Mickey’s schoenen, in plaats van het gebruikelijke oranje.
Dit jaar maakte de Disney Dream, gebouwd in het Duitse Papenburg, zijn maiden voyage. Inmiddels is de kiel ook gelegd voor de Disney Fantasy, die het kwartet volgend jaar compleet zal maken. Op deze schepen is ruimte voor 4000 passagiers.
Boodschappen
Voor de inwendige mens wordt goed gezorgd aan boord van de Disney-schepen. De koks hebben dan ook enorme boodschappenlijsten. Zo gaat er op een gemiddelde achtdaagse reis met de Disney Magic zo’n beetje het volgende doorheen:
- 2265 kilo rundvlees
- 4530 kilo kip
- 544 kilo zalm
- 590kilo garnalen
- 453 kilo kreeft
- 5798 kilo meloen
- 1495 kilo ananas
- 71.500 eieren
- 57.820 kopjes koffie
- 11.828 liter frisdrank
- 12.385 blikjes en flesjes bier
- 2.700 flessen wijn en champagne
Restjes worden tot pulp vermalen en volgens internationale regels op bestemde plekken in de oceaan geloosd.
Bron: JOLANDA JANSSEN @ Telegraaf