Reizigers die buiten de EU vliegen worden het meest getroffen. Zij mogen op Schiphol officieel belastingvrij winkelen. Toch betalen ze aan de kassa hetzelfde als reizigers die binnen de EU vliegen. Dit geldt niet voor tabak en sommige alcoholproducten.
Het btw-voordeel verdwijnt vervolgens in de zak van de winkelier, zegt de Consumentenbond. Want die hoeven over de producten die intercontinentale reizigers kopen geen belasting te betalen.
Instapkaart
"Als klant heb je er geen voordeel van om je instapkaart te laten zien. De enige die ervan profiteert is de winkel", zegt Bas Willigenburg van de Consumentenbond. Als voorbeeld noemt hij een telefoonoplader die zowel een EU- als een niet-EU-reiziger kochten op Schiphol. Beiden betaalden daarvoor 9,95 euro. Bij de EU-reiziger staat er op het bonnetje dat de aankoop inclusief 1,73 euro btw is. Bij de niet-EU-reiziger staat er op de bon dat de aankoop belastingvrij is.
Schiphol zegt op haar site dat het gelijktrekken van prijzen juist gebeurt opdat iedereen taxfree kan winkelen. Winkeliers zouden het verschil in btw voor eigen rekening nemen. "Het bedrag dat door de consument die binnen de EU reist aan btw betaald zou moeten worden over diverse producten, nemen de winkels voor eigen rekening," zo stelt Schiphol op de site.
Over de kop
Drank-, tabak- en chocoladewinkels die Schiphol zelf exploiteert zetten vorig jaar iets meer dan 82 miljoen euro om. De inkoopwaarde van die producten was iets minder dan de helft. "Deze cijfers versterken de indruk dat producten bij Schiphol-winkels eerst over de kop gaan, voordat ze over de toonbank gaan," zegt Bas Willigenburg van de Consumentenbond.

Bron