
Hoewel het lijkt alsof de bewegingsvrijheid in een vliegtuig steeds minder wordt, is de gemiddelde been- en zitruimte de afgelopen decennia niet eens zoveel kleiner geworden.
Vliegtuigstoelen worden gemaakt van steeds lichtere en dunnere materialen, waardoor deze dichter op elkaar geplaatst kunnen worden. Zo is er plaats voor een extra stoel in elke rij, en vaak ook één of meerdere extra rijen. Twintig jaar geleden hadden de meeste nieuwe Boeing 777-toestellen 9 stoelen naast elkaar, tegenwoordig heeft 70% van de nieuwe 777’s er 10 in één rij. Dit alles blijkt uit onderzoek van Tix.nl.
Tegelijkertijd worden wij steeds zwaarder en langer, en reizen we met meer handbagage vanwege de toenemende kosten voor ruimbagage. Ook vliegen we vaker met lowcostairlines, die altijd al minder beenruimte aanboden, dan voorheen. Dit heeft allemaal een aandeel in het steeds meer benauwende gevoel in een vliegtuigstoel. Terwijl die stoel en de ruimte er omheen eigenlijk niet eens zoveel kleiner is geworden.
De Amerikaanse Consumentenbond hield sinds 1985 de gemiddelde beenruimte bij in vliegtuigen van een viertal airlines uit Noord Amerika. En wat bleek? De beenruimte is inderdaad kleiner geworden, maar de daling is beperkt. Gemiddeld zitten we nu één inch (of 3,5%) dichter op de stoel voor ons dan dertig jaar geleden. Ook zijn de stoelen ongeveer eenzelfde percentage (0,5 inch) smaller geworden.
De meeste (en minste) beenruimte
Uiteraard zijn er enkele uitzonderingen. Met name lowcostairlines hanteren een iets kleinere zitplaats, om zo te lage vliegtarieven mede mogelijk te maken.
Mensen met lange benen kunnen het beste de Boeing 737 en 757-toestellen van Thomson en de Airbus-vliegtuigen van Spirit vermijden. Bij beide airlines is 71 centimeter beenruimte (28 inch) de standaard – het krapst van alle (grotere) airlines. Onder meer Transavia, en Easyjet zijn, met 29 inch (74 cm) beenruimte in vrijwel alle toestellen, slechts een klein beetje ruimer. KLM hanteert een minimum van 76 centimeter. De meeste beenruimte vind je bij AirFrance. Hier heb je, in de meeste toestellen, 81 centimeter beenruimte in economy class.
Op langere vluchten kun je het beste terecht bij Oman Air, waar je in economy class minimaal 86 centimeter beenruimte hebt. Deze ruimte heb je ook aan boord van sommige vliegtuigen van Singapore Airlines, El Al, Korean Air, Malaysia Airlines en Garuda Indonesia, maar deze airlines hebben ook nog enkele toestellen met een minimum van 31 inch (81 cm). Dat is wel anders bij de Duitse maatschappijen Condor en Airberlin, hier zit je tijdens langeafstandsvluchten het krapst, met 76 centimeter beenruimte. Op verre vluchten van KLM heb je 79 centimeter beenruimte.
BRON